Pendebat SIS Johan MIISMAM Kebangsaan 2018

29 Julai, Gemenceh – Pasukan debat Sekolah Izzuddin Shah (SIS) yang mewakili Negeri Perak dalam acara Perbahasan ala parlimen, Majlis Ihtifal Ilmi Sekolah-Sekolah Menengah Agama Malaysia Peringkat Kebangsaan bagi tahun 2018 telah dinobatkan sebagai juara setelah menewaskan negeri Pahang di perlawanan akhir yang diadakan di Maahad Ahmadi, Gemenceh Negeri Sembilan pada Sabtu 28 Julai 2018.

Lebih menggembirakan apabila salah seorang pendebat SIS iaitu saudara Muhammad Hafizudin diumumkan sebagai pendebat terbaik di Majlis Penutup MIISMAM 2018 yang diadakan di Institut Tahfiz Al-Quran Negeri Sembilan pada hari berikutnya.

Sebelum itu, pasukan debat SIS telah menewaskan Terengganu diperingkat awal seterusnya Pulau Pinang dan Sabah dalam perlawanan separuh akhir.

SIS diundi sebagai pembangkang dalam kesemua peringkat dengan tajuk perbahasan seperti beikut:

1. Perkembangan potensi pelajar lebih penting daripada penilaian – (Perak lawan Terengganu)
2. Perkhidmatan Penjagaan kesihatan di Malaysia bertaraf dunia – (Perak lawan Pulau Pinang)
3. Ancaman pengganas propaganda kuasa besar dunia – (Perak lawan Sabah)
4. Malaysia sudah cukup demokratik – Akhir (Perak lawan Pahang).

Selain perbahasan, SIS juga mewakili layak mewakili Perak dalam acara Kitab Turath, Perbahasan Bahasa Inggeris dan Tilawah Al-Quran. Walau bagaimanapun, SIS tidak memperoleh tempat tiga terbaik dalam acara tersebut manakala peserta Tilawah Al-Quran SIS terlibat dalam acara yang sama di Majlis Tadarus Al-Quran (MTQ) Sekolah-Sekolah KPM Peringkat Kebangsaan 2018 di Batu Pahat Johor pada hari yang sama. Perserta Tilawah SIS mendapat Johan dalam acara tersebut.

Tahniah diucapkan.

9. Kuiz Dini:
ii. Perak

10. Bahas ala Parlimen:

i. Perak (Sekolah Izzuddin Shah)
ii. Pahang
iii. Sabah dan Selangor